Kebaby

Najbardziej znane rodzaje kebabów:

  1. Adana Kebab – Jest to mięso mielone, pikantnie doprawione i opieczone w postaci wałeczków nad ogniem na szpadce. Podawany jest zwyczajowo z cebulą, papryką, pietruszką i pide. Danie to słynie ze swojej pikantności. Tradycyjnie twierdzi się, że ta potrawa pochodzi z Adany, ale obecnie podawana jest na terenie całego kraju.Kebab Adana
  2. Urfa Kebab – To łagodniejsza wersja Adana kebab, przygotowana z dodatkiem słynnego czarnego chilli, pochodzącego z okolic Urfy, stąd nazwa całej potrawy.
  3. Döner Kebab – To dla większości turystów synonim kebaba. Znany w całej Europie kebab przygotowywany na pionowym ruszcie, na którym opiekane jest mięso, zazwyczaj wołowe lub baranie, lecz coraz częściej również drobiowe. Cieniutko odkrojone plasterki mięsa są podawane w bułce lub w pide, w towarzystwie różnych warzyw i, często, sosu czosnkowego lub pomidorowego. Turcy jadają dönera jako szybką przekąskę, stąd jego niska cena i powszechna obecność na dworcach autokarowych.Döner kebab w Istanbule

Jest też o wiele więcej rodzai które możecie znaleźć tutaj -> Kliknij!